Wat betekent CTOR?
De Click-To-Open-Rate of CTOR is een variant van CTR. CTOR is het percentage van de ontvangers die je e-mail geopend hebben en daarna op een link klikken. Je gebruikt de CTOR vooral om te meten hoe goed je e-mail de ontvangers tot actie kan aansporen, eens ze de mail al geopend hebben.

Bijvoorbeeld: je verstuurt twee campagnes, campagne A en campagne B. Je verstuurt beide campagnes naar 100 contacten. Beide campagnes kennen geen bounces dus alle 200 mails worden correct afgeleverd. Wat zijn de resultaten?
  • Campagne A: van de 100 contacten hebben er 20 de e-mail geopend. 10 van hen klikten op een link.
  • Campagne B: van de 100 contacten hebben er 50 de e-mail geopend. 15 van hen klikten op een link.

Als je de resultaten beoordeelt op CTR, heeft campagne A een score van 10% en B 15%. Was campagne B daarom succesvoller? Niet noodzakelijk. De CTOR van campagne A is namelijk 50% (= 10 klikken / 20 keer geopend) terwijl die van campagne B ‘slechts’ 30% is (= 15 klikken / 50 keer geopend).

Campagne A had een lagere openratio maar de helft van de contacten die de e-mail opende, klikte door naar je website. Hieruit kan je afleiden dan de inhoud van campagne A zeer relevant was voor je contacten. Daarom is het belangrijk om niet enkel naar de CTR rekening te kijken maar ook de CTOR in je achterhoofd te houden.
Er kunnen namelijk verschillende redenen voor een lagere openratio zijn, soms liggen die ook buiten je eigen controle. Daarom is de CTOR nuttig om de relevantie van je e-mails te meten bij de mensen die hem al geopend hebben.